De woontrends van 2023

Welke vormen gaan we zien in 2023, welke materialen worden gebruikt en welk likje verf smeren we volgend jaar op de muur? Het jaar 2022 was amper vier maanden uit de startblokken toen branchevereniging INretail de vier belangrijkste woontrends voor 2023 al bekend maakte. 2023 is een jaar waarin ‘Sustainable Hedonism’, ‘Existential Power’, ‘Layered Space’ en ‘Quiet Glamour’ qua trends een hoofdrol spelen.

De branchevereniging INretail kijkt voortdurend naar de tijdsgeest en ontwikkelingen om deze vervolgens te vertalen naar concrete trends. Dit doen ze altijd vroeg in het jaar zodat woonbedrijven optimaal de kans krijgen om de trends te kunnen toepassen en klanten te helpen. Eén van de belangrijkste trendbepalers dit jaar is onze wereld die uit balans is. Na corona zorgt nu een oorlog op ons eigen continent voor ontwrichting. Tel daar het hogere bewustzijn van de klimaatverandering én de roep om veiligheid en vaste waardes bij op en je hebt de grootste indicatoren van de vier woontrends te pakken.

Quiet Glamour

Bij de trend Quiet Glamour zie je de luxe van de jaren ‘20 terug en het mid century-gevoel van de vorige eeuw. We grijpen terug naar herkenbare stijliconen en plaatsen het in een moderne context. Qua kleur gaan we vooral voor donkerrood, smaragdgroen en kobaltblauw.

Sustainable Hedonism

Deze trend staat voor ontspanning en natuurlijke rust. Bij Sustainable Hedonism wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Ook gaan we voor het natuurlijke bruine palet qua kleuren, ondersteund met pasteltinten.

Layered Spaces

De derde trend Layered Spaces is mede door corona in sneltreinvaart gekomen, deze trend heeft alles te maken met het creëren van een gelaagdheid waardoor de ruimte groter oogt dan dat het is en ruimtes die voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Waar je werkt woon je, waar je kookt leef je, enzovoorts. Binnen deze trend gaan we voor redelijk basic vormen, als rechthoeken en cirkels. Met kleurgebruik wordt daarentegen volop gevarieerd: licht versus donker, warm versus koud en fel als de tegenhanger van vergrijsd.

Existential Power

In de laatste woontrend Existential Power neemt de natuur de overhand. De trend is ontstaan vanuit een duurzame gedachte, en is daarmee eigenlijk niet als trend maar meer als nieuwe gewoonte te classificeren. Alle materialen binnen Existential Power hebben een ruwe en onbehandelde uitstraling met veel bruin en groentinten.

Meer interessante verhalen

Wonen&Co 2023
Do 9 maart: 18.00 - 22.00 uur 
Vr 10 maart: 13.00 – 22.00 uur
Za 11, zo 12 maart: 10.00 – 18.00 uur
MartiniPlaza Groningen
Vind jouw dosis live-wooninspiratie. Ontdek ruim 150 professionals en maak kennis met de nieuwste trends, ideeën en design.
Partners:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram