Van vader op dochter: een familiebedrijf dat oude meubels weer nieuw maakt

Meubelstoffeerder Anne Boerema heeft besloten met pensioen te gaan. Maar dat betekent niet het einde van zijn bedrijf, want gelukkig draagt hij zijn meubelstoffeerbusiness over aan niemand minder dan zijn dochter, Annelies Boerema.

Anne Boerema zit op zijn keurige grijze bank wanneer hij met sprankelende ogen door zijn uitgebreide portfolio, in de vorm van kleine fotoboekjes, bladert en vertelt over zijn avonturen als meubelstoffeerder. “Ja, dat was de Veerboot van Ameland, 1200 zitplaatsen. Dat was een grote klus. Dan lag je ’s avonds te tobben over wat je allemaal nog moest doen.”

Hij startte in 2001 zijn bedrijf dat uitgroeide tot de plek waar iedereen in en rondom Sebaldeburen – en ver daarbuiten – terecht kon voor het stofferen van hun meubels, caravans, kinderwagens of zelfs luxe jachten. Of het nu stoelen in barokstijl, inbouwbedden, massagestoelen, chesterfieldbanken of trompetstoelen waren, Anne Boerema wist er wel raad mee.

Nu hij de respectabele leeftijd van 71 heeft bereikt is voor hem de tijd aangebroken om het stokje over te dragen. Aan niemand minder dan zijn dochter Annelies Boerema, welteverstaan.

Nog nooit een naaimachine aangeraakt

Vader en dochter hebben een heel ander cv. Anne begon in zijn vijftiende levensjaar met het werken met vloerbedekking en leerde door de jaren heen alles over het ambacht van stofferen. Annelies had tot vorig jaar nog nooit een naaimachine aangeraakt en werkt al 18 jaar als redacteur. Daar komt nu dus meubelstofferen bij.

Gelukkig kan ze nu goed in haar eentje met een klus uit de voeten. “Ik kan me inmiddels goed redden met een naaimachine,” zegt Annelies. “Het vak is niet volledig nieuw voor me, ik heb het van kleins af aan meegekregen. Ik weet niet anders dan dat mijn vader meubels stoffeerde.”

Een nieuwe werkplek

De mensen die gehecht zijn aan de werkplaats van Anne moeten vanaf de zomer een beetje verder rijden. Omdat Annelies in Rolde woont, gaat de nieuwe werkplaats daar vanaf de zomer ook naartoe. Dat scheelt een boel reistijd; momenteel pendelt Annelies drie keer per week heen en weer van huis naar haar vaders oude werkplaats.

Anne Boerema.

Annelies heeft veel plezier in het werk tot nu toe en heeft zin om alles verder op te bouwen. “Het is heel dankbaar werk, ik beleef er veel plezier aan. Gelukkig is pap er altijd en kan ik hem altijd nog vragen stellen als ik iets niet weet.”

Op naar de beurs Wonen&Co

Wat zijn haar eerste plannen voor dit eerste jaar van haar nieuwe bedrijf? “Van 9 tot en met 12 maart ga ik naar de beurs Wonen&Co in Groningen met een paar meubels. Ik heb stoelen en een designfauteuil op de kop getikt die gave stofjes krijgen. Ook wil ik een gestoffeerde stoel verloten onder bezoekers.”

Oude meubelstukken een nieuw leven geven

Annelies is voorlopig niet van plan om luxe jachten aan te pakken met haar meubelstofferingsbedrijf. “Ik wil het echt klein houden en er vanuit huis mijn boterham mee kunnen verdienen. Er is al een stapel opdrachten binnengekomen, dus daar heb ik het lekker druk mee. Mensen komen met hele leuke meubels aanzetten die opgeknapt moeten worden. Je geeft een oud meubelstuk een nieuw leven, daar word ik blij van.”

Een meubel dat een nieuw leven heeft gekregen.

En heeft Anne er vertrouwen in dat zijn dochter dit ondernemende stuk van de familie gaat voortzetten? Hij grijnst met alle foto’s voor hem op tafel. “Ja, ach, het zal wel moeten hè. Het bedrijf is in goede handen, ze is fanatiek genoeg.”

Annelies Boerema is met ABM-Meubelstoffering één van de deelnemers van Wonen&Co 2023. Ontdek de gehele deelnemerslijst hier.

Meer interessante verhalen

Wonen&Co 2023
Do 9 maart: 18.00 - 22.00 uur 
Vr 10 maart: 13.00 – 22.00 uur
Za 11, zo 12 maart: 10.00 – 18.00 uur
MartiniPlaza Groningen
Vind jouw dosis live-wooninspiratie. Ontdek ruim 150 professionals en maak kennis met de nieuwste trends, ideeën en design.
Partners:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram