Vesta 90 jaar: tijdreis langs iconische designs 

De Groningse meubelwinkel Vesta bestaat 90 jaar. Door de jaren heen zijn veel meubelen en woonstijlen gepasseerd. De één werd een ware designklassieker, de ander werd minder bekend. In alle gevallen waren ze spraakmakend voor hun tijd. Een visuele tijdreis langs iconische designs.

JAREN ‘30 

412s, Gispen – Willem Hendrik Gispen – Nederland, 1934 

De Gispen 412 fauteuil is het meest bekende ontwerp van Willem Hendrik Gispen. De fauteuil staat bekend om zijn comfortabele zit en tijdloze vormgeving. Het frame bestaat uit een tweedelige, verchroomde stalen buis die handmatig is gebogen. Er is ook de Gispen 412. Deze is anders doordat de rugzitting in het frame ligt. Hierdoor is het frame zichtbaar. 

De 412s, Gispen.

JAREN ‘50 

Revolt stoel, Hay – Friso Kramer – Nederland, 1954 

Wie heeft er niet op een stoel gezeten die de look had van een Revolt stoel? Generaties lang was dit dé stoel op scholen. Friso Kramer koos tijdens het ontwerpen voor gebogen plaatmateriaal in plaats van buismateriaal. Hierdoor was minder materiaal nodig, wat de productiekosten drukte. De zitting en rugsteun zijn gemaakt van gebogen multiplex. Door de vormen heeft de stoel een hoog zitcomfort. In 2014 is de Revolt opnieuw op de markt gebracht. 

Revolt Chair, Hay.

JAREN '60 

Mushroom® chair, Artifort – Pierre Paulin – Nederland, 1960 
Ontwerper Pierre Paulin onderscheidde zichzelf met de Mushroom® door de organische vorm, opvallende kleuren en de revolutionaire productietechniek voor die tijd. Inspiratie voor de vorm? Vrouwen in badpak! Gefascineerd door hoe de stof het lichaam omarmde, wilde Paulin ditzelfde voor een stoel. Dit is terug te zien in de rondingen en de naadloze elastische stof die uit één stuk bestaat. Een waar kunstwerk en de stoel is dan ook opgenomen in het Museum of Modern Art in New York. 

De Mushroom chair, Artifort. Foto Anik Wijnen. 

JAREN ‘70 

C248 Chaise Longue, Artifort – Geoffrey D. Harcourt –  Nederland 1970 
,,Eerst de mens, dan de stoel.” Dat was de basisregel voor ontwerper Geoffrey D. Harcourt. De C248 Chaise Longue is hier een perfect voorbeeld van. Het is een bijzonder zitelement waarop je je heerlijk kunt uitstrekken. En een pareltje voor het oog bovendien; een monument in het moderne interieur. Harcourt ontwierp de chaise longue voor Artifort.  

De C248 Chaise Longue, Artifort.

JAREN ‘80 

Pallone fauteuil, Leolux - Roy de Scheemaker – Nederland, 1989 

Hét icoon van Leolux. De zitbal werd in 1989 speciaal ontworpen voor het huis van de toekomst. Dit huis had tot doel mensen te laten nadenken over de toekomst. De Pallone was toen een futuristisch zitobject en dat is het nog steeds. Een echte blikvanger voor eigenzinnige interieurs. De Pallone is bekroond tot ‘Beste Nederlandse Meubelontwerp’, ‘Designpreis Schweiz’ en ‘Goed Industrieel Ontwerp’.  
 

De Pallone, Leolux.

JAREN ‘90 

Volare fauteuil, Leolux – Jan Armgardt – Nederland, 1998 

De draadfauteuil stamt uit het begin van de vorige eeuw. Jan Armgardt creëerde met Volare een meer eigentijdse variant. Met de minimalistische industriële vormgeving die zo kenmerkend is voor draadmeubelen, maar ook met een verend comfort en doorgestikte kussens voor een luxueuze sfeer. Als je zit, krijg je het gevoel dat je zweeft. 

De Volare, Leolux.

JAREN '00 

Louis Ghost, Kartell – Philippe Starck – Italië, 2002 
De armstoel uit de Louis XV-stijlperiode inspireerde Phillippe Starck bij het ontwerpen van de Louis Ghost stoel. ‘Ghost’ verwijst naar de doorzichtigheid van de stoel. Dit effect wordt gecreëerd door transparant polycarbonaat te spuitgieten. De stoel wordt in verschillende transparante kleuren geleverd, is sterk, comfortabel en bestand tegen krassen, schokken en weersinvloeden. Een ideale stoel voor binnen en buiten.  

De Louis Ghost, Kartell.

JAREN '10 

Gustav fauteuil, Label – Peter van de Water – Nederland, 2016 

Het idee voor deze fauteuil ontstond door het vouwen van een stukje karton. De vouwlijnen van de romp maken de Gustav een opvallend ontwerp. Typerend voor de meubels van Peter van de Water is hun eenvoud in vorm, functie en constructie. In de Gustav familie zijn ook een eetkamerstoel, barstoel, poef en outdoor fauteuil verkrijgbaar. 

De Gustav, Label.

Tekst: Martine van der Linden

Meer interessante verhalen

Wonen&Co 2023
Do 9 maart: 18.00 - 22.00 uur 
Vr 10 maart: 13.00 – 22.00 uur
Za 11, zo 12 maart: 10.00 – 18.00 uur
MartiniPlaza Groningen
Vind jouw dosis live-wooninspiratie. Ontdek ruim 150 professionals en maak kennis met de nieuwste trends, ideeën en design.
Partners:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram