Bij de Tijd verovert wereld

Lang voordat het ‘hot’ werd, begon David Vierkant samen met zijn partner Liesel Bonhage met het verzamelen van design meubels en lampen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Wat startte als een hobby werd een bezige onderneming. De reputatie van Bij de Tijd reikt inmiddels tot over de hele wereld. Dit is mede te danken aan een vleugje restauratie-magie die leidt tot ‘woodporn’. 

Het omvangrijke assortiment - de winkel en werkplaats zijn samen 1.500 vierkante meter groot - van Bij de Tijd is tot stand gekomen dankzij kundige speurders. David: ,,Ongeveer 80 mensen in Scandinavië, Nederland, Duitsland en Frankrijk bezoeken voor ons markten of veilingen om de juiste meubels en accessoires in te kopen. Ze weten precies wat we wel en niet kunnen restaureren, daar hebben we ze in opgeleid.” 

Erfenis van eigenaren 

Hoewel de vondsten meestal fraai zijn, hebben de stukken sporen van gebruik. ,,Met tweedehands meubels heb je altijd te maken met de erfenis van de vorige eigenaar. Vocht- of warmteplekken bijvoorbeeld, als we het hebben over meubels met fineer. Fineer werd jarenlang gezien als geen echt hout, maar in feite is het een mooi, dun laagje hout. Wij halen alle oude onderhouds-lagen eraf en richten ons dan op het restaureren van het houtwerk. Van lichte deukjes uit het hout halen tot het verwijderen van donkere en lichte vlekken.” 

Daarna begint het fineren en pigmenteren volgens speciale technieken: door de lak te verwijderen en het hout na renovatie te voeden met een hoogwaardige olie. Bij de Tijd kiest voor een meubelolie die speciaal in het buitenland wordt ingekocht. ,,De olie zet het hout weer in vlam en dan kun je echt spreken van woodporn; het resultaat ziet er fantastisch uit.” 

Over de wereld 

Is het meubel klaar, dan krijgt hij een mooie plek in de winkel - een voormalig zwembad - en op online webshops. ,,We zetten alles wat af is op onze eigen site, maar ook op talrijke internationale sites. We hebben op deze manier meubels en accessoires geleverd aan een verzorgingshuis in Warffum, maar ook aan een filmset in Tsjechië, nachtclubs in Hamburg en Las Vegas en vorig jaar aan een Bibliotheek in Duitsland. Mensen kopen echt een stukje sfeer dat na restauratie weer een leven lang mee kan. Een mooi en duurzaam product.” 

Tijdens Wonen&Co de beurs is Bij de Tijd present met een mini-werkruimte waar je kunt zien hoe de meubels met fineer, maar ook chroom, leer, lampen, stoelen en kunststof meubels een nieuw leven wordt gegeven. ,,Zonder het geheim weg te geven”, zegt hij. ,,Het moet ook een beetje magie blijven.”

Tekst: Martine van der Linden

Meer interessante verhalen

Wonen&Co 2023
Do 9 maart: 18.00 - 22.00 uur 
Vr 10 maart: 13.00 – 22.00 uur
Za 11, zo 12 maart: 10.00 – 18.00 uur
MartiniPlaza Groningen
Vind jouw dosis live-wooninspiratie. Ontdek ruim 150 professionals en maak kennis met de nieuwste trends, ideeën en design.
Partners:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram