STYLING | De perfecte mix van stoelen

Het mixen van stoelen is helemaal van nu. Er zijn zoveel mooie eetkamerstoelen, dus waarom zou je het bij één soort houden? Aukje Rijpma van interieuradviesbureau Stedsk geeft je een aantal handige tips voor het maken van de perfecte combinatie van stoelen in je huis.

Alles helemaal anders

De uitbundigste mix van allemaal is wanneer je kiest voor verschillende vormen én verschillende kleuren. Zo krijg je echt een eethoek die niemand anders heeft. Zorg ervoor dat de vormen en de kleuren goed bij elkaar passen. En wissel stoelen zonder en met armleuning af, net als massief ogende stoelen en ranke, open varianten. Ze kunnen beter flink van elkaar afwijken dan dat ze te veel op elkaar lijken. Maar het blijft een hele uitdaging om zo’n gewaagde mix in balans te brengen, dus een beetje gevoel voor styling is hier wel een vereiste.

Verschillende stoelen, dezelfde kleur

Eén van de meest favoriete stoelencombinaties is die met verschillende stoelen in één kleur. Neem bijvoorbeeld allemaal zwarte exemplaren, eentje van hout, een ander van kunststof en ook nog een zwarte spijlenstoel. Ook deze optie werkt het beste wanneer ze echt van elkaar afwijken qua vorm. Lukt dat niet, dan kun je beter van één soort twee nemen dan allemaal stoelen die een beetje op elkaar lijken.

Ook kun je met deze mix variëren in de glansgradaties, de ene meer mat, een ander meer glanzend. De poten van de stoel mogen wel iets afwijken qua kleur. Denk aan een stoel met houtkleurige poten of poten van metaal. Zolang de zittingen dan maar wel dezelfde tint hebben.

Dezelfde stoelen, verschillende materialen

Sommige stoelen zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals kunststof, leer en stof. Ideaal om met elkaar te mixen in dezelfde kleur. Dat zorgt voor een subtiel verschil, maar het maakt het geheel spannender. Combineer bijvoorbeeld een glanzende fluwelen stoel met een mat exemplaar van kunststof. Ook handig als je maar een deel van de stoelen dagelijks gebruikt. Een stoffen zitting is comfortabeler, maar ook duurder dan kunststof. Dus kies stof voor de stoelen waar je vaak op zit, en en kunststof voor de stoelen die je maar af en toe nodig hebt. Zo bespaar je geld, en staat het nog leuk ook.

Dezelfde stoelen, verschillende kleuren

Ook leuk: neem dezelfde stoel in verschillende kleuren. Deze variant is redelijk veilig, omdat ze qua vorm precies bij elkaar passen. Ook de kleuren worden binnen een merk vaak goed op elkaar afgestemd dus hier kun je niet snel misgaan. Kies tinten die terugkomen in de rest van je interieur, dat is zorgt voor rust en staat het mooist. Hoe meer verschillende je kiest, hoe
drukker het wordt.

Wil je voorkomen dat het te bont wordt, kies dan vier of vijf stoelen van je favoriete tint, en zet er voor de variatie één of twee in een andere kleur bij. Zo laat je duidelijk zien wat de hoofdkleur binnen je interieur is. De andere tinten kun je dan in een beperktere mate terug laten komen in je interieur, bijvoorbeeld in de accessoires.

Een kruk of een bankje erbij

Zet er een kruk of een klein bankje bij, dat zorgt weer voor een hele andere dynamiek, zonder dat je al te veel verschillende soorten stoelen bij elkaar hebt. Ook oogt deze combinatie vaak wat luchtiger rondom een tafel, omdat een leuning meestal ontbreekt.

Eén of twee eyecatchers

Niet alle stoelen hoeven van elkaar te verschillen. Je kunt ook een basisset kiezen met vier of vijf dezelfde waar je één of twee compleet andere stoelen bijschuift als eyecatcher. Bijvoorbeeld een designerstoel of een leuk vintage exemplaar. Dit is ook ideaal wanneer je niet het budget hebt om alle stoelen te vernieuwen. Wissel er één of twee en je hebt weer een totaal andere eethoek.

TEKST AUKJE RIJPMA VAN STEDSK.

Meer interessante verhalen

Wonen&Co 2023
Do 9 maart: 18.00 - 22.00 uur 
Vr 10 maart: 13.00 – 22.00 uur
Za 11, zo 12 maart: 10.00 – 18.00 uur
MartiniPlaza Groningen
Vind jouw dosis live-wooninspiratie. Ontdek ruim 150 professionals en maak kennis met de nieuwste trends, ideeën en design.
Partners:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram